Uitjes met voordeel
Kortingen pakken, slim reizen en eten mee
Een dagje weg in eigen land is soms een kostbare aangelegenheid. Denk aan vervoer, toegangskaartjes en eten en drinken. Dat tikt aardig aan. Hoe houd je de uitgaven in de hand?
ARWEN KLEYNGELD
Een dagje op pad is in eigen land niet goedkoop. De laatste cijfers zijn van voor de coronacrisis. In die tijd kostte een dagje pretpark volgens het CBS voor een gezin van vier personen gemiddeld 123 euro, exclusief eten, drinken en de reis ernaartoe. Wie een snelle blik op verschillende entreeprijzen werpt, ziet dat het post-corona niet veel voordeliger is geworden. Zo kost een kaartje voor de Efteling 45 euro (kinderen tot 4 jaar gratis) en voor Koningin Julianatoren 25 euro. De toegang bij Wildlands Emmen bedraagt 24 euro. Kies je voor een dagje Burgers’ Zoo dan ben je 24,50 euro per persoon kwijt, voor Duinrell met twee uur zwemmen betaal je 26,50 euro. Wat kun je doen om de kosten toch te drukken?
TIP 1 AUTO OF OPENBAAR VERVOER
De NS heeft in de zomer speciale aanbiedingen, waardoor je goedkoop op pad kunt. Met een groepsticket betaal je 8 euro per persoon voor een enkele reis. De vijfde, zesde en zevende persoon betalen zelfs maar 2 euro. Je kunt voor dat bedrag het hele land doorreizen tijdens de daluren: tussen 09.00 en 16.00 uur en na 18.30 uur. Met minder dan vier personen op pad? Voor 17,50 euro heb je een dagretour tijdens daluren.
De Spoorwegen hebben ook zogenaamde Treinpakkers. Dan krijg je een treinkaartje met toegang tot dierentuin of pretpark. Een combinatie met Wildlands Emmen kost bijvoorbeeld 31 euro, terwijl je voor een toegangskaartje al 24 euro betaalt. Met deze combinatiedeals reis je dus voordelig met de trein.
Als je met meerdere personen gaat, is het slim om even een rekensommetje te maken, waarbij je de benzine- en parkeerkosten afzet tegen de kosten van de treinkaartjes. Reken voor brandstofkosten op 19 cent per kilometer. Parkeren is vaak duur bij een dierentuin, pretpark of andere locatie. Kijk vooraf even op Google Maps. Soms kun je op loopafstand van je bestemming gratis parkeren. Dan heb je al snel een tientje bespaard.
TIP 2 NEEM EIGEN ETEN MEE
Eten en drinken in pretparken is duur. Voor een flesje water betaal je al snel 3 euro, voor een bakje frites ook. Een broodje is vaak nog duurder. Naar festivals mag je geen eigen drank en eten meenemen, maar naar bijna alle pretparken, speeltuinen en zelfs musea mag het wel. Je mag het alleen niet opeten op de terrassen van de horeca, maar dat is logisch.
Gelukkig zijn er bijna overal bankjes en parken waar je kunt zitten met je eigen eten. Neem voldoende mee en zorg er gerust voor dat je lekkere dingen bij je hebt. Dan is de verleiding minder groot om toch iets in de horeca van het attractiepark te kopen. Na afloop kun je een ijsje halen bij een snackbar buiten het park. Daar is het een stuk goedkoper.
TIP 3 KORTINGSBONNEN EN SPAARACTIES
Pretparken en dierentuinen zetten ‘bruto’ prijzen op de website. Als je op die manier een kaartje koopt, ben je dus duur uit. Bijna altijd lopen er spaar- en kortingsacties. Nadeel is wel dat je misschien niet exact de datum en tijd kunt kiezen die je zelf wilt, maar vaak kan dat wel. Bij banken, benzinestations, maar ook bij Albert Heijn en Jumbo kun je bijvoorbeeld sparen voor toegangskaartjes. Je kunt ook vrienden en familieleden vragen om voor jou te sparen. In de webwinkel van deze krant vind je ook verschillende uitstapjes met hoge korting.
TIP 4 ABONNEMENTEN EN JAARKAARTEN
Een Museumkaart kost 65 euro en voor jongeren onder de 18 jaar is dat slechts de helft. Daarmee mag je het hele jaar door allerlei musea bezoeken. En dat zijn echt geen saaie plekken waar je alleen kunt kijken en stil moet zijn. Door het hele land vind je leuke, interactieve musea waar je je prima kunt vermaken.
Ook als je vaak naar dezelfde dierentuin of hetzelfde pretpark gaat, is het de moeite waard om een abonnement te nemen. Meestal ben je met tussen de drie en vijf bezoekjes in een jaar al goedkoper uit. Let op dat je tijdig opzegt, zodat je er niet langer aan vastzit dan je zelf zou willen. Automatische verlenging met een jaar mag niet meer, dus na een jaar kun je maandelijks opzeggen.
TIP 5 CHECK VEILING- EN KORTINGSITES
Op veilingsites en kortingsites met actieaanbiedingen, zoals Groupon, Social Deal, VakantieVeilingen of Tripper, kun je goedkope kaartjes scoren voor attractieparken en dierentuinen. Maar je kunt er bijvoorbeeld ook terecht om een tweedaagse golfcursus te doen, een vliegles te nemen, een ballonvaart te maken of goedkope hotelovernachtingen te boeken. Ook restaurants hebben vaak aanbiedingen via deze sites, dus dan kun je meteen goedkoop uit eten.
Let wel op de voorwaarden. Soms zijn bepaalde activiteiten uitgesloten en je moet vaak meteen een dag en tijdstip reserveren bij je kaartje. Denk ook goed na voordat je een aankoop doet. Hap je te gretig toe op uitstapjes die je eigenlijk niet van plan was te maken, dan geef je uiteindelijk toch meer uit dan bedoeld.
TIP 6 DALUREN BIJ ATTRACTIES
In de bioscoop betaal je vaak minder voor je kaartje als je op een minder populair tijdstip gaat, bijvoorbeeld overdag. Sommige pretparken hebben een apart avondtarief. Zo kun je bij de Efteling ’s avonds van 18.00 tot 22.00 uur voor 25 euro naar binnen. Grote kans dat je dan bij de attracties ook minder lang in de rij staat. Zwembaden hanteren vaak een lager tarief na 16.00 of 17.00 uur.
Buiten het hoogseizoen zijn kaartjes soms ook goedkoper. Dan moet je natuurlijk wel net kunnen.
GRATIS UITSTAPJES
Wil je op pad, maar heb je geen geld? Ook zonder budget kun je een leuk dagje weg.a Stap op de fiets richting een natuurgebied en maak daar een leuke wandeling of fietstocht. Kijk op natuurmonumenten.nl voor mooie gebieden in de buurt. Natuurmonumenten heeft ook allerlei leuke, gratis activiteiten voor kinderen, zoals speurtochten.
Ga naar een stad in de buurt en zoek online naar de route van een stadswandeling. De VVV biedt ook stadswandelingen aan. Daar betaal je meestal een paar euro voor, maar dan krijg je een kaart met route en uitleg over de plekken die je bezoekt.
Bezoek een open dag van een bedrijf of instelling die je interessant vindt. De open dagen van de Landmacht, Luchtmacht en Marine zijn spectaculair, maar deze zijn vanwege corona verplaatst naar 2022. Je kunt wel naar een open dag van bijvoorbeeld de brandweer of van een dierenasiel. Tijdens de Open Manegedagen in september kun je alles leren over paarden en paardrijden.
Ga naar een (gratis) speeltuintje in een wijk. Neem een picknickkleed mee en breng er de dag door. De Pyramide van Austerlitz in het bos bij Woudenberg is een grote speeltuin en de toegang is gratis.
Ga een dagje fruit plukken bij een pluktuin. Je zwerft een paar uur tussen de groente, fruitplanten en bomen en betaalt voor wat je plukt.
Zand en water zijn voor kinderen al genoeg voor een dag vertier. Aan te vullen met een bal, schepje, luchtbed en koelbox. Ook bij meren en rivieren vind je strandjes. In veel steden zijn stadsstrandjes aangelegd.
.